Ázsiai wok expressz - cukkini, csirke, rizstészta, kesudió

2025.05.19

A Gluténmentes világjáró konyhája ma Ázsia felé fordult, de csak épp annyira, amennyire egy hétköznapi ebéd engedi. Ez az étel villámgyors, brutálisan finom és tökéletes feltöltődés egy hajtós munkanap közepén is.

Hozzávalók - 1 adaghoz:

- 100 g csirkemell csík

- 1 kis cukkini fele

- 1 lilahagyma vagy nagyobb fej esetén 1/2

- 50 dkg rizstészta

- 1 marék kesudió

- szójaszósz (gluténmentes)

- chilipehely (opcionális)

- 1 ek szezámolaj

Megjegyzés: számomra ehhez a recepthez külön sózásra nem volt szükség, mert a szójaszósz és a szezámolaj megadta azt a sósságot, amire szüksége volt az ételnek. 

Elkészítés:
A lilahagymát karikázd, a cukkinit nagyobb kockákra vágd, a csirkét csíkozd. Kevés szezámolajon először a lilahagymát pirítsd meg, majd dobd rá a csirkét, végül a cukkinit is. A rizstésztát közben forró vízzel leöntöd, pár perc alatt kész. Az egészet összeforgatod, mehet rá szójaszósz, chilipehely, végül a ropogós kesudió.

Tipp: Ne zsúfold túl a wokot – inkább kapjon pörzsréteget, minthogy saját levében párolódjon. Ha igazán gyors vagy, az egész megvan 15 perc alatt.

Miért szerettem bele?
Mert ez az étel egyszerre laktat, friss és energikus. A szezámos-szójás vonal jól megy a zöldségek roppanásához, a kesudió pedig pont annyira extra, amennyire kell. A legjobb rész? Gluténmentes, kiegyensúlyozott makrókkal bír, és minden falatjával emlékeztet arra, hogy az egészséges nem egyenlő az unalmassal.