Tarator light – ahogy épp otthon volt

2025.04.07

Ez a tarator nem a klasszikus uborkás-diós változat, hanem egy "ami van otthon" kiadás. Nem volt már uborka, sem kapor, sem dió – de volt görög joghurt, citrom, fokhagyma, só és bors. Így született ez a friss, savanykás, üdítő leves, amit simán be lehetne sorolni a bolgár gasztro-minimalizmus egyik gyöngyszemeként.

Hozzávalók (4 adag)


- 500 g görög joghurt (10% zsírtartalommal)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma (reszelve vagy aprítva)
- 1 evőkanál citromlé
- só, bors ízlés szerint
- kevés aprított petrezselyem (tálaláshoz)
- olívaolaj a tetejére csorgatva

Elkészítés

1. A joghurtot keverd el a fokhagymával, citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal.
2. Ha van kaprod, most tedd bele. Ha nincs, akkor mehet egy kis aprított petrezselyem a tetejére.
3. Hígítsd kevés hideg vízzel, ha levesesebb állagra vágysz.
4. Tálaláskor szórd meg friss zöldfűszerrel és csorgass a tetejére néhány csepp olívaolajat.

Ez az étel hidegen az igazi, különösen forró napokon.