Marokkói konyha

fűszeres melegség a sivatag pereméről

A marokkói konyha az észak-afrikai hagyományok, a berber gyökerek, az arab fűszerkultúra és a mediterrán hatások találkozása. Ételei illatosak, melegek és gazdagok – olyan fogások, amelyek már az első falatnál felidézik a soukok forgatagát, a tagine-edényekben rotyogó ragukat és a mentateás délutánokat.

A marokkói ételek alapját a lassú főzés, a rétegezett ízek és a színes fűszerhasználat adja. Kurkuma, fahéj, római kömény, gyömbér, sáfrány – ezek együtt alkotják azt a jellegzetes sárgás tónust és illatvilágot, ami miatt egy marokkói ragut már messziről felismerni lehet.

Kiemelt fűszer: kurkuma

A marokkói ételek egyik meghatározó színe és íze a kurkuma. Nem csíp, nem harsány, de jelenléte mégis kulcsfontosságú: mély sárgás színt ad a raguknak, rizseknek, és szinte minden tagine-ben szerepet kap. Más konyhákban inkább háttérfűszer, itt viszont vezető szerepben van – a marokkói ízek meleg alapja.

Ez az étel egy édes-fűszeres marokkói hangulatú fogás, amely sárgabarackkal, mézzel, fűszerekkel és egy csipet citrommal készül. Rizságyon tálalva, roppanós mandulával megszórva az igazi. Nálunk akkora sikert aratott, hogy egyből dobozolták is munkába!